+31 (0)519 - 556 066ameland@faber-wijnberg.nl

Duurzame energie

Home / Duurzame energie

 

Duurzame energie op Ameland

Faber-Wijnberg installatietechniek BV vindt duurzaamheid belangrijk, past systemen toe en volgt de ontwikkelingen op de voet. Anderzijds is zij ervan bewust dat de wens van 100% duurzaamheid niet haalbaar is. Maar zeker wel een belangrijk percentage.

Duurzaam eiland

Ameland is een eiland waar zon, zee en wind in ruime mate aanwezig zijn. Waarnemeningen van weerstation De Kooy bij Den Helder geven aan dat de wadden het hoogste aantal zonne-uren in Nederland behalen. De keuze voor duurzame zonne-energie is dan ook niet verwonderlijk.

We kunnen keuze maken uit zonneboilers en zonnestroom. In het geval van een zonneboiler wordt de warmte opgevangen in collectoren op het dak. Deze collectoren voeren de warmte af naar een zonneboiler. De opgeslagen warmte kan daarna worden gebruikt voor de warmwater bereiding uw woning. Gemiddeld is het gasgebruikt voor warmwater bereiding 450m2 gas. Besparingen van 250m2 zijn mogelijk.

In geval van zonnestroom wordt het zonlicht omgezet in spanning. In dit geval spreken we van een pv-systeem. Hiermee kunt u dus feitelijk uw eigen ‘groene stroom’ opwekken.

Faber-Wijnberg installatietechniek BV heeft een aantal zonneboiler systemen geleverd en geplaatst. Naast de zonneboiler systemen voor woningen is er ook een z.g. buffersysteem voor grotere woningen en utiliteit. Dit systeem levert zowel warmte als warmwater waarbij voor utiliteit belangrijk is dat het risico op legionella vrijwel nihil is.

Het systeem werkt alsvolgt:
De warmte, opgevangen door de collectoren, wordt opgeslagen in een gelaagde buffertank. Bovenin de tank is de temperatuur zo hoog dat via een wisselaar (warmwater bereider) het warmwater kan worden getapt. Halverwege de buffertank is de temperatuur van het water zodanig hoog dat er een LT-verwarming op kan worden aangesloten (een vloerverwarming is voorbeeld van een laag temperatuur verwarming). Met dit systeem wordt er fors bespaard op gas. Natuurlijk is de opgewekte zonne-energie niet voldoende om in de totale warmtevraag te voorzien. Daarom wordt er altijd een back-up toegepast. Dit kan met een duurzaam gestookte houtkachel, maar ook met een gasketel.

 

 

duurzaam_aiz

In de media:

“We hebben volop zon. Beduidend méér licht dan op ’t vasteland. De wind heeft hier altijd vrij spel. Zo wonen, werken en recreëren we met elkaar in het hart van de ongerepte natuur. Er is toch geen mooiere ambiance denkbaar om te stoeien met duurzame energie? Laat Faber-Wijnberg maar schuiven op Ameland: het eiland zelf is hun perfecte werkgebied.”

Uit: Ameland InZicht 4e editie.
Lees het hele artikel over Faber-Wijnbergs duurzame energie op Ameland hier.
Eenvoudig contact

Neem telefonisch contact met ons op via: +31 (0)519 556 066 . Of stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!